Gratis verzending*
Schuifwand met eigen fotoprint
Meer dan 25 jaar ervaring
15 april 2022

Schermtijd

Gemiddelde schermtijd

Krijgen jullie dat ook? Een melding van je telefoon om je te confronteren met je gemiddelde schermtijd van afgelopen week? Ik heb hier kort een klein onderzoek naar gedaan en las dat sinds de update van iOS 12 van Apple deze functie op je telefoon zit. De reden van deze functie is het tegengaan van telefoonverslaving. Dus… Nou…Ehmm eigenlijk best confronterend.

Ouderlijk toezicht

Schermtijd is eigenlijk een extra aanvulling op de functie “ouderlijk toezicht” op een telefoon of een tablet (apple). Op deze manier kun je als ouder extra toezicht houden op het schermgebruik van je kind. Of je kunt je kind een online limiet stellen of een bepaalde app niet laten gebruiken óp of tussen een bepaald tijdstip. Ook kun je een toegangscode aan een app toevoegen of een leeftijdsgrens aan bepaalde film of series. Klinkt allemaal goed toch?

Uitleg

 

Via deze link vind je de info omtrent deze nieuwe functie. Lees ze vooral goed door, heb ik ook gedaan. Maar ik miste iets in de uitleg. Namelijk de uitleg aan mijn puber kind… Wij hebben het als ouders nog voor elkaar gekregen de toegangscode te bemachtigen van mobiel maar om nou midden in de nacht de slaapkamer in te sluipen om ook de functies van Schermtijd in te stellen?

Ik ben nogal visueel ingesteld en zie ons als ‘goede’ ouders dit dus doen. Samen fluisterend aan de rand van het bed, discussiërend over wat wij voor onze puber zouden willen, wat mag wel en tot hoe laat of voor hoelang? Maar dan komt het he… ons plan is gelukt zonder dat er iemand wakker is geworden. Dan komt het moment waarop je kind ‘s morgens wakker wordt en er achter komt dat ze tot de middag niet op Instagram kan. Geen enkele whatsapp bericht kan ontvangen én versturen. Geen Fortnight, geen musically of Snapchat? En dat dus tot de lunchpauze. Tijdens de lunchpauze een half uurtje schermtijd en dan weer het slot erop want de volgende les begint. Zien jullie het voor je? En horen jullie wat ik hoor?

Confrontatie

Ik heb uiteindelijk toch besloten het anders aan te pakken en tussen neus en lippen door gevraagd of ze deze melding over schermtijd ook krijgt. Nou ze krijgen de hele dag door meldingen maar hier had ze nog nooooiiiittt van gehoord. Samen het opgezocht op haar telefoon. Ik er naast staand, kijkend naar haar gezichtsuitdrukking, hopende een spoortje van ongeloof ergens te bespeuren….maar helaas. De enige gezichtsuitdrukking die ik kon bespeuren was een grinnik. En daar achteraan kwam een uitleg. Ja maar mam dat zijn al die filmpjes die ik kijk! Dat is toch heel onschuldig?

Ja in principe heeft ze gelijk. Ik denk weleens terug aan toen ze klein was en dat ze voor de televisie uren Dora aan het kijken was of herhaaldelijke keren dezelfde Barbiefilm. Dat vonden we blijkbaar minder erg. En dan kreeg je op het einde van de dag een melding van je tv scherm… wegens veiligheidsoverwegingen ging het scherm uit omdat het al zo lang aan stond..

 

Liefs Jessica
schuifwandmaken.nl

 

 

 

 

Schermtijd